Chihuahua-Kennel Het Oosterbosch | Informatie
15505
page-template-default,page,page-id-15505,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Informatie

De Chihuahua 

SnowyIedereen weet natuurlijk dat de Chihuahua een van de kleinste honden ter wereld is en officieel de kleinste rashond. Wat veel mensen jammer genoeg niet weten is dat deze mini-viervoeter veel meer is dan alleen maar een lief schoothondje. Een Chihuahua is zelfbewust, temperamentvol, leergierig, waakzaam, niet bang uitgevallen en behoorlijk intelligent. Verder is het een opvallend gezond ras met veel weerstand. Chihuahua’s staan ook bekend als blaflustige honden, maar dat heeft ook heel veel met de opvoeding te maken. Onze honden blaffen zelden of nooit!

Herkomst en ontwikkeling
Over de geschiedenis van dit kleine hondje is veel gespeculeerd, maar er zijn bewijzen gevonden dat de Chihuahua zijn oorsprong vindt in Mexico en dat hij een belangrijke rol speelde in het leven van veel indianen, vooral in dat van de Midden-Amerikaanse Tolteken en Azteken.

Map ChihuahuaAangenomen wordt dat de Chihuahua afstamt van de “Techichi”, een klein en ‘stom’ hondenras, dat al sinds de 9e eeuw werd gehouden door de Tolteken. De oorspronkelijke variëteit van de Chihuahua had een kortharige vacht, de langharige is later gefokt door kruising met langharige dwergrassen, zoals het Vlinderhondje, de Yorkshire terriër en het Dwergkeesje.

De naam is afkomstig van de provincie Chihuahua met de gelijknamige hoofdstad in het noorden van Mexico.

Uiterlijk
Volgens de rasstandaard is de schofthoogte van een volwassen Chihuahua ongeveer twintig centimeter en ligt zijn gewicht tussen de anderhalf en drie kilo. Zwaarder is niet toegestaan, lichter wel, maar met een ondergrens van vijfhonderd gram. Met het oog op de gezondheid en weerstand is een zo lichte hond echter niet iets wat zou moeten worden nagestreefd.

Qua model hoort hij iets langer te zijn dan dat hij groot is. Ondanks zijn kleine maten mag een gezonde Chihuahua in niets de indruk geven van zwakte of broosheid.

Het meest karakteristieke kenmerk is natuurlijk het mooie “appelhoofd”, dit betekent dat het voorhoofd breed en rond moet zijn, zonder open fontanel. De fontanel is de ruimte tussen de delen van de schedel boven op het hoofd. Deze hoort na de geboorte in ongeveer 20 maanden dicht te groeien.

Teacups
Er is helaas altijd veel vraag naar superkleine Chihuahua’s, het liefst zo klein dat ze in een theekopje passen! Vaak zijn deze pups het resultaat van een kruising tussen twee –voor de fok- te kleine hondjes. Dit is een onverantwoorde manier van fokken voor zowel de ouderhonden, als de pups. Deze zogenaamde “teacups” bestaan dus eigenlijk helemaal niet!
Ze worden door de Raad van Beheer en in het buitenland niet als ras erkend (en hebben dus ook nooit een stamboom). Bovendien kampen deze hondjes vaak met serieuze gezondheidsproblemen en worden ze meestal niet oud, terwijl een “normale” Chihuahua zonder veel problemen vijftien jaar of ouder kan worden! Onze Chihuahua’s rennen en ravotten buiten, duiken in de modder duiken en zwemmen zelfs. We kunnen dan ook niet begrijpen dat er mensen zijn die graag een “teacup’ zouden willen hebben; een hondje dat niets kan en mag vanwege zijn omvang en gezondheid. Een normale Chihuahua is echt wel klein genoeg!

Gebit
Helaas zijn Chihuahua’s niet gezegend met de sterkste gebitten. Daardoor kunnen ze snellerlast krijgen van tandsteen. Geef ze daarom het liefst harde snoepjes en regelmatig een bot van buffelhuid. Meerdere keren per week ‘tandenpoetsen’ (bijvoorbeeld met een microvezel vingertandenborstel of Dentisept) wordt aanbevolen, ook kan je speciale tandensnoepjes geven.

Geschiedenis
Azteken
De indianen gebruikten de Chihuahua veelal bij geboorte-, huwelijks-, en begrafenisrituelen. Gedacht werd dat ze geluk brachten. Deze hondjes werden goed verzorgd, ze hielden de teefjes, de reutjes werden meestal gecastreerd, vetgemest en daarna verkocht op lokale hondenmarkten. Ze werden dan gebruikt voor rituele (offer)plechtigheden en zelfs wel gegeten op feesten. 

Rond 1880 werden er Chihuahua’s gezien aan de grens tussen Mexico en Amerika. Veel Amerikaanse toeristen kochten deze hondjes van de indianen en namen ze mee naar huis, ze werden daardoor snel populair in de Verenigde Staten. De eerste langhaar Chihuahua werd in 1959 officieel geregistreerd in Mexico. Inmiddels staan Chihuahua’s te boek als “gezelschapshond”.

De meeste familielijnen in Europa, zijn uiteindelijk te herleiden naar Engelse stamvaders en –moeders. Daar werden eind jaren 50 de eerste Chihuahua’s vanuit Amerika geïmporteerd en verder verspreid over het continent.

Vacht
De langhaar Chihuahua heeft een fijne, zijdeachtige vacht, glad of lichtgolvend. Bij voorkeur geen dichte ondervacht. Mooie pluimen rond de nek, oren en aan de achterkant van de voor- en achterpoten en natuurlijk aan de staart.

De vachtkenmerken van een korthaar Chihuahua zijn een korte, glanzende en zachte vacht. Als er sprake is van een ondervacht, hoort het haar iets langer te zijn. Op de keel en de buik mag het haar iets dunner zijn. Op de nek en de staart is het haar iets laner.

Kleuren
Bij de Chihuahua zijn alle kleuren, in alle mogelijke schakeringen en combinaties toegestaan, met uitzondering van de kleur merle. De kleur merle bestaat uit lichte vlekken in combinatie met donkere gepigmenteerde gebieden. Dit kan zwart met grijs zijn, de zogenaamde “blue merle”, of rood, de “red merle”. Honden bij wie dit merle- patroon voorkomt en wel is toegestaan zijn onder andere de Sheltie, de Geen MerleCollie, de Dashond (Tekkel) en de Duitse Dog.

Het merle-gen bij Chihuahua’s gaat vaak samen met ernstige gezondheidsproblemen, zoals doofheid en slechtziendheid en het gen kan daardoor als schadelijk (ras)kenmerk worden beschouwd. Ook bij het fokken kunnen allerlei problemen ontstaan. Zo kunnen bij een ‘verkeerde’ kruising van merle ouders het grootste deel van de puppies al voor de geboorte overlijden. De rasverenigingen beschouwen de kleur merle als een diskwalificatie fout bij shows.

Voedingsadvies
Royal CaninEen goede uitgebalanceerde voeding is natuurlijk belangrijk voor elke hond. Op zich heeft een Chihuahua geen bijzonder voedsel nodig. Wij geven onze honden dagelijks ‘Royal Canin Mini’ brokjes, dit is een prima totaal voer met een goede prijs-kwaliteit verhouding. In de ochtend krijgen ze een vers-vleesmaaltijd van ‘Energique’, en elke zondagochtend een 100% biologisch gekookt eitje van onze eigen krielkipjes.

Facebook